In de ban van lichtjes bij GLOW Eindhoven 2016 - Iceberg Creative
347557
post-template-default,single,single-post,postid-347557,single-format-gallery,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_floating,side_menu_slide_with_content,width_370,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Dit jaar werd het centrum van Eindhoven voor de 11e keer omgetoverd tot het lichtkunstfestival GLOW. Verschillende, vooral locale, kunstenaars verzinnen allerlei lichtinstallaties en projecties die een nieuwe visie geven op de stad. Deze editie van GLOW bestond uit twee verschillende looproutes: de Science route en de City route.

Voor mij was deze editie de eerste. Voorheen wel op de hoogte geweest van het evenement, maar nooit de tijd voor gehad (of genomen). Alhoewel ik van veel oud-collega’s vernam dat 2016 een teleurstellende editie was, ging ik er zonder verwachtingen heen. Na een hoop ergernis aan het Eindhovense verkeer en de daaraan deelnemende bestuurders, fijn kunnen parkeren recht aan de looproute van GLOW. Vanaf daar kon ik mijn creatieve brein gaan voeden met betoverende lichtshows en kunstwerken.

GLOW Science route

We begonnen met de Science route, die ik zelf ook het mooist vond. Bij aankomst van de route werd mijn aandacht meteen getrokken door het geluid van een Tesla Coil. Zo geïnteresseerd als ik was, wurmde ik me door de bijeen geperste mensenmassa. De Tesla Coil stond midden op het water de melodie van de muziek te begeleiden, ondersteund door een mooie lichtshow. Dit was dan ook meteen het kunstwerk wat op mij de meeste indruk achterliet.

Een aantal interessante objecten later zie ik dranghekken, en mensen. Dat betekend dus dat er iets gaat gebeuren. Als een setje schaapjes sluiten wij aan bij de kudde. Later wordt er omgeroepen dat ze er door middel van een kopere draad en vele honderden kilovolt, de ‘langste beheersbare blikseminslag ooit‘ op gingen wekken. Daarna begonnen ze met aftellen, 10, 9, 8… 1. Boem. Als ik met mijn ogen had geknipperd dan had ik het gemist. Interessant, maar wát een anticlimax.

Even een pauze met een warm broodje en een heerlijke gluhwein, want dat is toch zeker iets wat niet onopgemerkt aan je voorbij gaat bij GLOW. Overal gezellige plaatsen met Foodtrucks en vuurkorven. Ongeacht dat het deze zaterdagavond buiten niet warmer werd dan 4 graden, was de sfeer onvermijdbaar. Opgewarmd en voldaan maken wij de Science route af. Kleurrijk, vernieuwend, inspirerend. Meer heb ik er niet over te zeggen.

GLOW City route

Wanend door het centrum van Eindhoven kijk je ook weer je ogen uit. Van videomapping tot verlichte stofzuigerkoppen, aan creativiteit ontbrak het niet. Wat mij wel opviel is dat er tussen de kunstwerken veel ruimte zat, dat vond ik een beetje jammer. 3D brillen te koop voor de projecties op de immense gebouwen. Elke keer als ik een videomapping aanschouw, grootschalig of niet, ben ik toch weer onder de indruk. Helaas veel drukte, wat dingen gemist. Mocht je interesse hebben om in 2017 te gaan heb ik één tip: Ga niet op zaterdag, en zeker niet op de allerlaatste dag. Wat tijd en rust om de kunst van licht te aanschouwen is denk ik toch wat prettiger.

Interessant avondje uit

GLOW Eindhoven is en blijft een mooi en indrukwekkend evenement. Dan niet te vergeten dat je er niet eens je portemonnee voor open hoeft te trekken, want entree is gratis. Geïnteresseerd in kunst of niet, jong of oud, GLOW trekt ontzettend veel bezoekers. Het is eigenlijk gewoon een magisch, interessant avondje uit. Iets wat je toch minstens één keer gezien moet hebben.

– LV

 

Hier een korte video van de Tesla Coil ‘Origin of Life’ door de TU/e.

 

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.